Llum d'oli de la col·lecció del Molí de Pinyolet

El Molí de Pinyolet situat a Rasquera a la Ribera d'Ebre és una almàssera familiar on s'elabora oli d'oliva verge de forma tradicional des de 1873. Es tracta d'un molí de pedra artesanal, on treballem la pasta de l'oliva de forma manual en cofins, els qüals s'apilen i es situen en una premsa vertical. La decantació de l'oli d'oliva verge, es a dir, la separació de l'oli i l'aigua de l'oliva, es fa per gravetat recollint posteriorment l'oli de la capa superior manualment amb cadaps, decàlitres i paelles per quan la capa és més fina. L'oli d'oliva de categoria verge es trasbalsa diverses vegades per eliminar impureses i restes d'humitat is'envasa sense filtrar. 

  • L'oliva i l'olivera a Rasquera, Terres de l'Ebre 

Rasquera és un municipi a a la banda dreta de l'Ebre situat on es troba el riu amb la serra de Cardó. La zona principal de cultiu és el Pla del Burgar o Planes, confluéncia de les valls de les serres de Cardó i prelitoral de Tivissa. L'olivera és el cultiu majoritari, seguit d'ametllers, fruiters de pinyol, vinya i sembrats i pastures per al bestiar. La major part de plantacions d'olivera es basen en el sistema tradicional de secà, amb abres generalment monumentals i d'edats considerables, com podrien ser els fargs o fargots. Altres varietats d'oliva presents al territori i també generals a la resta de les terres de l'Ebre són el reguers, morrut, fulla de salze, empeltre i salivenc. La varietat arbequina també es present a Rasquera, però es tracta de plantacions d'edat mitja o més aviat joves o noves en sistemes intensiu o superintensiu. 

Oliva varietat reguers (esquerra) i farga (dreta)

La base en l'elaboració d'un bon oli d'oliva verge és una oliva fresca i sana. Al Molí de Pinyolet treballem perqué l'oliva es mantingui en les millors condicions abans de moldre, bufant la fulla, sense passar-la per aigua i guardant-la en palox de 200 kg airejats. 

Treballem la terra amb l'amor propi d'una tradició familiar que ha passat de generació en generació.